Personen- en Famielierecht

ECHTSCHEIDING

Wanneer u ervan overtuigd bent dat de relatie tussen u en uw partner ten einde loopt, dan is het onze taak om u bij het verwerken van dit feit zo zorgvuldig mogelijk bij te staan.

U kan samen met uw partner of zonder partner een afspraak maken om samen de verschillende mogelijkheden te overlopen en/of tot een oplossing te komen.

In een eerste gesprek overlopen we samen de verschillende mogelijkheden om uit de echt te scheiden, wat de voor- en nadelen van elke procedure zijn en welke procedure het best van toepassing is op de voorliggende situatie.

In België zijn er 3 grote echtscheidingsprocedures:

  1. De echtscheiding door onderlinge toestemming

Dit is de vorm van echtscheiding waaraan ons kantoor de voorkeur geeft om reden dat deze vrij snel verloopt en met heel beperkte kosten.

Tijdens een gesprek met u en uw partner, eventueel ook bijgestaan door zijn raadsman, zullen wij een regeling trachten uit te werken omtrent de familiale en vermogensrechtelijke gevolgen van de echtscheiding. Wij denken daarbij aan afspraken omtrent afzonderlijk woonst, de verdeling van de gemeenschappelijke bezittingen (meubels, onroerende goederen, juwelen, liggende gelden, …), schulden, verzekeringen, onderhoudsgeld voor de kinderen, bezoekregeling, het ouderlijk gezag, … .

Zodra een akkoord wordt bereikt tussen u en uw partner, wordt dit akkoord door ons schriftelijk bevestigd en na ondertekening van beide partners neergelegd op de griffie van de rechtbank zodat de eigenlijke procedure kan starten.

U zal vervolgens tweemaal dienen te verschijnen binnen een termijn van 5 à 6 maanden waarna de echtscheiding is uitgesproken.

  1. De echtscheiding op 6 maanden feitelijke scheiding

Wanneer u en uw partner akkoord zijn om uit de echt te scheiden, maar er toch geen EOT kan worden bereikt bestaat er nog een mogelijkheid.

Indien u en uw partner reeds 6 maanden feitelijk gescheiden leven, zijnde een verschillende domicilieadres hebben, kan de echtscheiding onmiddellijk uitgesproken worden.

Indien u en uw partner nog geen 6 maanden feitelijk gescheiden leven op het ogenblik van de eerste verschijning voor de rechter dan zijn er twee mogelijkheden:

  • Of er word een nieuwe zitting vastgelegd op het ogenblik dat jullie 6 maanden feitelijk gescheiden leven, de echtscheiding zal dan worden uitgesproken
  • Of er word een nieuwe zitting vastgelegd op 3 maanden na de eerste zitting.

De kortste datum word verkozen.

Voorbeeld: u leeft 5 maanden feitelijk gescheiden op het ogenblik van de eerste verschijning è de tweede zitting zal plaatsvinden op de eerst mogelijke rechtsdag na 1 maand (zijnde 6 maanden feitelijke scheiding)

Voorbeeld: u leeft 1 maand feitelijk gescheiden op het ogenblik van de eerste verschijning è de tweede zitting zal plaatsvinden op de eerst mogelijke rechtsdag na 3 maanden, het is derhalve niet nodig dat u op deze tweede zitting al 6 maanden feitelijk gescheiden leeft.

  1. Echtscheiding op grond van 1 jaar feitelijke scheiding of de onherstelbare ontwrichting van het huwelijk

indien er geen akkoord mogelijk is tussen de partners omtrent de echtscheiding of één van de partners heeft geen gekende verblijfplaats, bestaat er nog een mogelijkheid.

U kan dan scheiden op grond van 1 jaar feitelijke scheiding.

Wij dienen dan te bewijzen dat er een duurzame ontwrichting in het huwelijk aanwezig is en dat de partners al meer dan 1 jaar feitelijk gescheiden leven.

In uitzonderlijke gevallen kan de echtscheiding ook uitgesproken worden zonder dat de termijn van 1 jaar feitelijke scheiding verlopen is.

Er zal dan een onherstelbare ontwrichting van het huwelijk moeten aangetoond worden.

Inleiding van de procedure

Wij zullen samen met u uw situatie onderzoeken en in samenspraak bepalen op welke grond wij de procedure zullen inleiden.

Gedurende de hele procedure zullen wij u bijstaan zodat u persoonlijk niet meer dient te verschijnen, tenzij in uitzonderlijke gevallen.

Overstap tussen de verschillende mogelijkheden

Indien de echtscheiding word ingeleid op grond van 1 jaar feitelijke scheiding is het mogelijk dat de andere partner zich in de loop van de procedure alsnog akkoord verklaard met de echtscheiding.

In dat geval kan er worden overgestapt naar een echtscheiding op grond van 6 maanden feitelijke scheiding.

Het maken van akkoorden is ook steeds mogelijk binnen elke vorm van echtscheiding.

In elk geval raden we u aan om ons tijdig te contacteren, nl. zodra er zich echtelijke problemen voordoen, teneinde u grondig en tijdig te informeren.

Mocht u nog vragen hebben, contacteer ons gerust.

ONDERHOUDSGELD

In sommige gevallen bv. na echtscheiding, valt u terug op een beperkt inkomen. Om deze terugval te compenseren kan u onderhoudsgelden vragen, zoals in onderstaande gevallen:

Wanneer u alleen instaat voor de opvoeding van de kinderen die bij u verblijven, heeft de wetgever voorzien dat uw ex-partner zijn financieel steentje dient bij te dragen in evenredigheid van zijn inkomsten.

Wanneer u het gevoel heeft dat uw partner niet of onvoldoende bijdraagt in de kosten van de huishouding, dan kan u eveneens een procedure starten teneinde over voldoende middelen te beschikken voor de huishouding.

Wij kunnen voor een dergelijke regeling zorgen door een akkoord te bereiken tussen de betrokken partijen. Zelfs wanneer een regeling onmogelijk is, kunnen wij uw (ex)partner (laten) verplichten zijn verantwoordelijkheden te nemen en bij te dragen in de kosten voor onderhoud en opvoeding van de kinderen en/of uzelf.

Mocht u nog vragen hebben, contacteer ons gerust.

BEZOEKRECHT EN ONDERHOUDSPLICHT

  1. Bezoekrecht (= secundaire verblijfsregeling)

Wanneer de relatie tussen u en uw partner beëindigd wordt en de kinderen verblijven bij de andere partner, kunnen wij samen en in onderling overleg tot een regeling komen waarbij de andere partner gedurende een bepaalde periode de kinderen bij zich heeft.

Indien wij onderling niet tot een bezoekregeling komen, is het steeds mogelijk om een procedure in te stellen voor de rechtbank waarbij de rechter een regeling zal opleggen, al dan niet na een maatschappelijk onderzoek.

  1. Alimentatiebijdrage

Wij wensen erop te wijzen dat de onderhoudsplicht en het bezoekrecht op geen enkele wijze met elkaar verbonden zijn.

Het is niet omdat u het opgelegde bezoekrecht niet kan/mag uitoefenen dat u bevrijd bent van uw onderhoudsplicht. Niets is minder waar.

In bepaalde gevallen loopt de onderhoudsplicht niet zoals het hoort. Het is dan ook raadzaam om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw raadsman teneinde de nodige stappen te zetten om tot invordering van de achterstallige onderhoudsgeld over te gaan en/of een loonsmachtiging te vragen bij de bevoegde rechter.

Mocht u nog vragen hebben, contacteer ons gerust.